1960 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta eğitimini İzmir’de tamamladı. 1978 yılında İzmir Atatürk lisesinden mezun oldu. 1983 yılında Jandarma Astsubay Sınıf okuluna girdi. Mesleğe adım attığı andan itibaren hiçbir eğitim ve hiçbir ders almadan tamamen deneme ve yanılma yöntemiyle resim yapmaya başladı. Bu davranışı ile sanatında kendi renk ve tarzını oluşturma imkânı yarattı. İlk on yılını araştırma ve incelemelere ayırdı. Bugüne kadar yapılan bütün tarzları denemesi bilhassa renk bilgisi konusunda uzmanlaşmasını sağladı. Zaten resim renksel uyumun bütünlüğüyle ortaya çıkmıyor mu?
1996 yılında halen kullanılmakta olan Jandarma Genel Komutanlığının brövesini (logosunu) tasarlayarak katıldığı yarışmada birinci oldu. 2004 yılında Jandarma Müzesinin kuruluş aşamasında görev aldı ve yine 2004 yılında Jandarma adına çıkarılan pulun tasarımını yaptı.
Bir dönem yaptığı eserlerde kübist anlayış tarzının uzantısı olarak yüzeyleri parçalara ayırıp, bütünlüğü bozmadan ve illüzyonist bir anlayış tarzına imza attığı gözlemlenir. Bu eserleri genellikle hareket içeren figürler ve temalardan oluşmuştur. Yaptığı çalışmaları 25-30 adetlik seriler halinde tamamlamakta ve bu şekilde sergiler açmaktadır. Bu seriler Anadolu kadın başlıkları, faytonlar, efeler, tango ve figüratif eserlerdir.
Empresyonist tarzda ürettiği İstanbul temalı eserlerinde tarihsel dokulara yer vermeye önem göstermiştir. 2012-2015 yılları arasında deniz dalgaları ve deniz savaşları konulu resimler üzerinde yoğun bir çalışmaya girmiştir. Bu eserleri genellikle büyük ebatta eserlerdir.
2014 yılında AbbVie tarafından Hasta/Sanatçı işbirliği ile düzenlenen Perspectives Sanat projesi kapsamındaki ‘’Sessiz Çığlığımı Duy’’ isimli eseri Türkiye’den seçilen üç eser arasına girerek 15 ülkede sergilenmiştir.
Sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ederek Mehmetçik Vakfı, TSK Eğitim Vakfı ve ADD Burslu Öğrenciler yararına kişisel sergiler açmış, ayrıca bu tür projeler için birçok karma sergilere katılmıştır.
2008 yılına kadar düzenli olarak katıldığı Asker Ressamlar sergilerinin eser seçiminde yapılan yanlışlıkları görmesi üzerine protest bir tavır takınarak bu sergilere katılmaktan vazgeçmiştir.
2006 yılında emekli olduktan sonra kurmuş olduğu Antigone Sanat Evinde resim çalışmalarını sürdürdü.
Sanatçı 2016 yılından itibaren her hafta İstanbul’a giderek burada bulunan Perart Studio’da kurs vermeye devam etti. 2018 yılında kendi adını taşıyan S. Simitli Sanat Atölye & Galerisini açtı. 2020 yılında yaşanan pandemi nedeniyle Ankara’daki ayrılarak memleketi İzmir’e yerleşti ve yine kendi adını taşıyan stüdyosunu açtı. Halen çalışmalarını burada sürdürmekte ve eserler üretmektedir.